Allt möjligt

Det mesta om det vi ville dela med oss av kunde lätt sättas in på de virtuella hyllorna, men somligt var svårsorterat! Så här är nu en gottepåse med blandade ”karameller” att avsmakas på vidare surfning runt klotet! ”Den som söker finner” sägs det – jodå – förvisso! Man börjar med ett sökord någonstans, eller söker en bild, och så svisch befinner man sig i en webbsida borta i Australien eller Canada. Nya brevvänner kan bli följden! 
Det har vi fått.

  
Film
  
Hjärngym/kuriosa
  
Favoritserier
  
Onlinebutiker

Film

Film är bäst på bio sägs det, men om man inte vill ha popcornstuggande grannar i fåtöljen bredvid, och ljudet lagom högt för ens egna öron, kan man kanske hitta en ny eller gammal favoritfilm via IMDB som har allt om gamla och nya filmer även svenska filmer (International Movie Data Base) i lämpligt format för den egna videon eller DVDn hemma.
Här finns allt man vill veta om alla filmer, gamla som nya på alla språk, så det går att läsa om svenska filmer och skådespelare också, rätt stavade t.o.m. En fantastisk ”uppslagsbok” för filmvänner!

Filmtipset – webbsida på svenska för filmfantaster. Vill du få tips om någon ny film som går på biograferna eller tipsa andra om äldre filmer du sett, både bra och dåliga? Här finns mängder med tips, och länk till IMBD-fakta om man själv vill skriva en filmrecension. Gratis medlemsskap – och webbsidan är fri från reklam.

Discshop – en välsorterad webbutik för film på DVD. Finns både gamla klassiker och nya filmer. Man söker på en skådespelares eller filmens namn. Snabb service!

Liten frågetävling

Vem var det som spelade Manolito i High Chaparral? Titta hos IMDB!
TVserien Gunsmokes sheriff är det inte Macahan? IMDB vet.
Moviepooper – Hur slutar t ex Casablanca? Om man tvistar om filmers slut!

En annorlunda operafilm

Bizets opera Carmen utspelas i Sevilla. Den spanske regissören Carlos Saura har gjort en fantastisk film om en balettensemble som sätter upp Carmen och dansar den i stället för sjunger, även om Bizets musik hörs i ibland i bakgrunden. En film som får både operavänner och älskare av flamenco att få gåshud -”ståpäls”. Den har ”duende”/själ, känsla! Den finns på DVD.

Skicka efter den om den inte finns i Sverige; Amazon i Storbritannien har den. Det är lätt att beställa! Kommer direkt i brevlådan.

Mer skoj

Om man gillar Jacques Tati kanske hans filmer finns hos Amazon om de tagit slut i Sverige, men än så länge finns de hos Discshop, i box med alla filmerna eller var för sig. Dialogen brukar ju vara så sparsam att man förstår ändå utan undertexter. Men följ här med på en mycket välgjord tur i Tativille – Le site officiel de Jacques Tati, med ledmotiven i filmerna också som bonus. (IMDB vet resten) Ha inte bråttom vid besöket i Tativille bara! Det finns mycket att lyssna och titta på där muspilen vandrar över rutan.

Tecknad film kanske som omväxling?

MuffinFilms – en tecknad filmserie om 12 olika sorters Muffins. Missa inte Muffinalen!


 Wallace & Gromit – A close shave m fl. Gromit kan något som inte många andra hundar kan, han kan sticka! Har vi tur kommer de i repris igen i SVT. De finns på DVD också.

Minuscule – en fransk animerad kortfilmsserie om små insekter och andra kryp, har blivit favorit hos hela familjen. Barnbarnet tittar på avsnitt från den på Barnkanalen i TV, och där fick mormor se dem och fick tag på DVD-utgåvorna via franska Amazon. Finns nu också på Discshop. Minuscules hemsida är full av finurligheter, och utforska gärna alla sidolänkar! Där går det att se Månadens video, samt några filmer i sin helhet.

Nostalgihörnet

Det var en gång en tid då det bara fanns en kanal i Sveriges Television, och de som ägde en svartvit TV fick ofta besök av grannarna och de bjöds på kaffe ur TV-kannan och bänkade sig i vardagsrummet för att titta på programmen när det var 10.000-kronorsfrågan eller BONANZA !!!!!! Det blev många ”oväntade besök” på den tiden!

Bröderna Cartwright (1959 – 1973)! Hoss var snäll, Adam stiligast, Little Joe var alla tonårsflickors idol, säg den född 1940 och senare som inte kan tralla signaturmelodin!
Lyssna på Bonanza-temat och andra du glömt i MIDI themes of classical TV series
Scenery of the Ponderosa, grabbarna till häst! Och mer därtill om dem Ponderosa The Map – Kartan!

Några roliga repliker från en av Bonanza-sidans många länkar


Pappa Ben: ”I’ve got nothing against education. As long as it doesn’t interfere with your thinking.” …
(To Adam in The Savage)

Adam: ”You see Hoss that’s how it is. When you buy a dog you get the bark too.” (HoundDog)

Hoss: ”Well, there was this fella named Stradi and he made various violins. And this is one of ’em.” (Maestro Hoss)

Little Joe: ”I got us out of more trouble today than I got us out of yesterday” (to Hoss in the FJC)


 

 

Hjärngymnastik och kuriosa

Om man blir trött i hjärnan, är det ett bevis på att man har en! Träna den här!

Kluriosa 😉

Kluras – här finns åtskilligt med kluriga spel.
Sudoku – en av många Sudokuplatser.
Kenken håller också hjärnan alert!

Några musikaliska kuriosa

Yodelling the Classics: Mary Schneider – Hon kan joddla hon!
Jonathan & Darlene Edwards: Greatest Hits – Det är svårt sjunga så här!
The Lumberjack Song – texten! Vi har väl alla en minnesbild av Michael Palin som King vid gränspolisen (Monthy Python)

Amazing Juggling Finale – YouTube Video – och där finns många fler roliga små videos att skratta åt – passar bra en regnig dag!

Favoritserier

Doktorn säger att det är nyttigt att skratta och ett eller flera dagliga fniss över roliga och vältecknade serier är rena medicinen – och det lär gå åt 2,8 kilocalorier per minut. Då smygbantar vi varje gång, så bra! Efter ett helt seriealbum … Kilona rasar!

Öva språkkunskaperna varje dag t ex, genom att prenumerera gratis på Calvin & Hobbes! Spela spel i Asterix hemby antingen på franska eller något annat språk! Har du andra favoriter hittar du dem kanske på bifogade länkar…

On-linebutiker

Här är några som vi har provat. Trevligt bemötande och inga problem med betalningen heller – krypterat mellan banker – det ser man på det lilla hänglåset på skärmen!

Böcker

Handla böcker från den billigaste bokhandeln. Kolla här först önskad bok i “Jämförpriserna”!
Bokfynd.nu som jämför priser. Pocketböcker är fiffigt att läsa på resan, och billiga nog att lämnas kvar, titta t ex hos
The Uppsala English Bookshop som har sådana som inte finns på svenska. De tar hem böcker på begäran också!
AdLibris har bra sortiment på svenska (och udda språk, svårfunna i vanlig bokhandel).
Amazon som finns i många länder. För oss ligger väl tyskafranskaoch engelska Amazon bäst till (inom EU, lite kortare transport än från USA).


Artisten i artistrock från Gudrun Sjödén      Real Bodies, så när som på hatten
Margareta i klänning från Real Bodies, USA


Mjuka djur av olika slag

passar för alla åldrar – “Alla barn är barnbarn” – även en gammal tant har varit det en gång.

ZooScape – har de flesta djur man kan önska sig från apor till ödlor, som handdockor eller som vanligt kramdjur. Paketet kommer i brevlådan, eller till ditt postpaket-ställe, inom en vecka. Säker betalning, fin service och bra kvalitet. Letar man efter en speciell sorts lemur till exempel, prova här!

Bra saker för små barn

Lekmer är en webbutik som är både lätt att hitta i och handla av. Bra när man inte har lika starka ben som barnbarna! Paketet kommer inom några dagar och finfin service om man undrar över något.

Kalikå leksaker i Stockholm – kvalitetsleksaker och annat som små barn och deras föräldrar brukar tycka om. Kalikå har många åteförsäljare, skicka ett mail så talar om de vilka som finns där du bor, det går även bara att beställa direkt om du har svårt att få tag i deras saker. En “Dronk” är en trevlig kompis till små personer, redan från några månaders ålder. Vi har provat! 🙂

Om man vill piffa till sin mobiltelefon med en rolig figur man gillar … …kanske det du letar efter finns hos STRAPYA där en vänlig och snabb stab tar hand om din order (hänglås och säker betalning!) och du har den oftast inom en vecka – från Japan!!!

Vi har hittat familjens senaste favorit i tecknad film, Totoro, som nyckelring, mobiltelefonhänge, samt som dekoration på en liten ryggsäck i mjuk flanell, till barnbarnet att ha på dagis! Filmen ”Min vän Totoro” (Ghibli Studios) är mycket rar — se den när den kommer i någon TV-kanal, eller beställ hos en DVD-försäljare. Discshop kommer att ha den med svensk text senare i höst (2007)! Alla skulle må bra av att ha en vän som Totoro, det förstår man efter att ha sett filmen ;-). Bilden av Totoro till höger är hämtad från Strapyas webbsida. Fler saker finns som blir fina leksaker fast de är tänkta att användas till annat. Putsboll för displayen på mobiltelefonerna t ex.

Bra grejor på resor

Sleep in Silk – Silke är lätt att packa och värmer när det är svalt och känns skönt när det är varmt.
Siden Selma – Vintersiden®

Bra grejor hemma

Bokfilt att svepa in sig i när man ser på TV eller ligger i soffan och läser! Ljuvligt mjuk och varm sydd av i ett varmt röd fleecetyg av mycket fin kvalitet. Bra present till en själv eller som julklapp med bifogad bok! Genialisk uppfinning av en av våra kvinnliga uppfinnare i Sverige! Rolig förpackning också – är det en bokfilt så är det!

Kläder

Gudrun Sjödén har både butiker på flera platser och länder och från hennes webb-butik går det utmärkt att handla. Kollektionerna växlar med årstiderna, och Margareta har ännu några plagg från 1987 då hon ”hittade” Gudruns färgstarka kläder! Plaggen går att kombinera med de som köpts i år, så håller man sig till den färgskala man trivs i är det inte svårt att förnya sin garderob då och då.

Batik Clothing From Bali – Real Clothes for Real Bodies en butik i USA som skickar önskade kläder snabbt och säkert till Sverige också. Storlekarna är oftast generösa, men det går bra att skicka sina egna mått, så går de ut i butiken med ett måttband. (Ibland kan deras skräddare ha varit lite väl generös med crépetyget!)

Om man sedan själv till klädseln skapar en ny hatt av en gammal hattstomme (med byrålådsfynd eller nyköpt scarf och sidenblommor och broscher) blir man garanterat uppmärksammad. Det är väldigt roligt att vara sin egen modist!

Charles Tyrwhitt – kvalitetskläder från England. Pär har köpt alla sina skjortor och byxor där under senare år, oftast på rea.

När Margareta inte köper ’supportstrumpor’ från FC Barcelonas internetbutik (deras fotbollsstrumpor känns nämligen som stödstrumpor och är ofta roligt randiga) så finns i Sverige Butik21.com, som har ett stort urval av stödstrumpor med olika kompression. Vackra, roliga och sköna. Att ”handla stödstrumpor ska vara enkelt, billigt och gå snabbt utan att man behöver ge avkall på kvalitet” står det på deras webbsida, och det är sant!

Annat

Se också on-line-länkarna om mat från Smaskenssidan!

Se också länkar på Natursidan!

IB Wahlström Konstnärsmaterial – akvarellpapper, pannåer, penslar, färger för akvarell, akryl, olja – bra material att arbeta med och allt en konstnär behöver kan vara svårt hitta i en butik nära nog för ett besök. Om man bor utanför Stockholm skickar den här butiken paket som kommer med posten. Fin service!!!