Chianti

– inte bara vin i bastflaska

Vi började även denna resa genom att söka på nätet var vi ville bo samt läsa böcker och kataloger om Toscana på svenska och med fina tecknade illustrationer, så den hade vi med oss som reselektyr och hade god användning av.

Resan ner fick vi hjälp med av en resebyrå, men övernattningen med B&B på Cavaione – i Emilia Romagna utanför Bologna ordnade vi själva.
Huset ligger söder om Bologna och det var nära in till den vackra gamla staden. Pampig uppfart, se bilden här bredvid! Frukost på italienska är inte riktigt så innehållsrik (räkna med Tigersockerkaka och caffe latte till frukost!) så goda luncher intogs där vi hittade dem.

Bil hyrde vi vid Bolognas flygplats och åkte direkt till vår hyrda lägenhet på gården Poggetto utanför Castellina-in-Chianti. Kartan vi köpt hemma med bara Toscana var mycket bra att ha!

Det var skördetid för druvorna just då och vi fick se hur en vanlig liten hemmavinodlare gör! Intressant! Nu vet vi “hur tre pojkar gör 5000 liter saft på tre dagar” med hjälp av liten elektrisk druvavskiljare med slang till ståltankarna.

Sangiovese

 

Att bo mitt i Chianti är fint, då gör man dagsutflykter i alla väderstreck. Besöker gamla städer och vinslott, upptäcker ett fantastiskt rum med medeltida handskrifter i Domen i Siena, äter gott på tavernor och får svart, gott och starkt kaffe inom minuten i närmsta bar.

Butiker som ser ut som ett hål-i-väggen innehåller skatter för en konstnär som letar papper och pennor – t ex Il Papiro
Rekommenderas varmt! Där finns inte bara papper i lösa ark utan vackra lådor och askar klädda med papper mönstrade med fin kalligrafi. Konstnärligt utformade bokmärken finns också, med motiv från Siena, eller ett med Leonardo da Vincis teckning av hur han tänkt sig en cykel! Lättpackade souvenirer minsann!

Resa så här är roligt och intressant. Bo utanför små städer och äta egen frukost inköpt i liten eller stor butik, men en bra vägkarta att åka (vilse?) efter behövs. Det blir en minnesfylld semester. Man bör dock inte glömma kamera och att ta med en extra väska för ätbara souvenirer från t ex La Bottega del Pane di Nanni! Värt en omväg, ligger strax söder om Siena, för oj vilka goda kakor! (Två kameror var bra, nu finns båda resenärerna med på semesterbilderna).

Mera om Italien och Toscana
Den deckarläsande resenären kan leta lämplig reselektyr för mer eller mindre gastronomisk guidning på en trevlig länk vi fått av Jurys redaktion (Bo Lundin). På klickbar karta över Italien kan man hitta de böcker som handlar om den del man tänker sig besöka. Resa hemma i fåtöljen går förstås också bra!
Mysteries Set in Italy med bl a våra favoritkommissarier – se Språk/Böcker om Deckare.

Bra länkar inför en resa till Toscana:
Tema Toscana, beställ gärna katalogen. Den är bra att börja med, och sedan botanisera i närmaste bokhandel efter andra guideböcker och kartor. Det finns många författares (mest engelska och amerikanska!) med mer eller mindre humoristiska erfarenheter om att köpa hus och bo i Toscana, och lite lokalkännedom kan man via dem skaffa sig i förväg.

Agriturismo Italy: Bo på stor eller liten lantgård i Italien

Agriturismo.net: Bo på stor eller liten lantgård i Italien – Här hittade vi Poggetto utanför Castellina-in-Chianti, (se länk ovanför bilden av druvorna – Sangiovese!) 
Värdfolket talar flera språk, viket även deras grannar på vingården nere i dalen gör! Huset ligger högst upp på en kulle som ligger mitt i en dal, så vi hade fantastisk utsikt runt om. Pool med vy mot vinodlingarna runt omkring. Söderut ligger Siena och vid klara dagar utan dis kunde vi se Monte Amiata långt borta.

Levande musik fanns att tillgå vid en kammarmusikserie som pågick i Castellina just då. Sponsrad av banken, så det var gratis inträde! Sista konserten i serien var en körkonsert, och taket på kyrkan nästan lyftes när alla sångarna ur fyra stora körer tillsammans sjöng ett extranummer – ”De hebreiska fångarnas kör” ur Nabucco av Verdi. En upplevelse!

Mer om våra egna erfarenheter från Bologna

  • Ristorante La Felina – är värt en omväg! En mycket god liten länk! Ortsbefolkningen vet var bästa köket är!
    Taverna del Postiglione – skriv gärna ut sidan och ta med och visa! Ni kommer att göra stor succé hos personalen.
    Mille Voci Mille Suoni – Marconi- och radiomuseum i Bologna, som går att besöka virtuellt via webbkamera.

Italienska specialiteter
kan finns hemma i närbutiken eller i specialaffärer. Några är grossister men kan tala om var det finns att köpa.

Italiana Food Selections AB pasta, oljor, m.m.
Zeta olivolja, bönor, inläggningar av bästa kvalitet; fina små receptsamlingar
Enjoy (fd Enosvezia) – Specialisten på italienska viner. Har fått utmärkelser och beröm för sitt urval av viner som finns att köpa i Sverige

On-linebutik
om man vill ha en stor bit ost som smakar som i Italien och den egna närbutiken inte kan ta hem det. 
Emilia Food Love är ett enkelt och säkert sätt att få hem godsaker direkt från Emilia Romagna! De har fler produkter än ost. Paketet kommer direkt hem efter några dagar och budet bär in det! Vilken service!

 

Trevlig butik i Bologna

Trevlig butik i Bologna