Vi gillar Järvafältet! Pär har ju cyklat där i flera år (åtskilliga hundra mil, sammanlagt), men saknat sällskap av Margareta. Hennes fysik och balans har satt hinder i vägen. Men hon har nu fått en trehjulig elcykel, så  vi har i år kunnat ta turer tillsammans och Margareta har kunnat besöka delar av Järvafältet hon inte sett på decennier. Lycka på 5 hjul 😉 !

Järvafältet har så mycket som vi minns från vår agrara barndom, både upplevelser och dofter. Bögs gård är Sollentunas enda bondgård av gammal sort med höskörd till vinterfoder och sädesfält med ogräs i (blåklint), i hagarna kor (vid Väsby även Highland cattle) och hästar och får, och nära gården går grisar och bökar. Gården har anor från flera sekler bakåt och den drivs nu av tredje generationen lantbrukare som vuxit upp där.

Ekologiskt jordbruk med allt vad det innebär och även insekter tas omhand väl, då hagarna har mängder av vilda blommor, och längs sädesfälten har bonden i år sått en bred kant med honungsfacelia och solrosor till alla bins och humlors glädje. På andra ställen kanske en annan biblomma, åkervädd. Fjärilar och trollsländor är det gott om. Fågellivet är intressant att studera året runt, och sällsynta arter dyker upp då och då vid Väsby sjöäng, Säbysjön och andra skådarplatser. Järvafältet är en plats med biologisk mångfald nära oss!

Det gamla militära övningsfältet har många bevarade gamla naturtyper. Här och där finns fortfarande spår efter den tiden, och i gamla beredskapsfilmer från 1939-1945 kan det dyka upp scener inspelade vid Bögs gård. Man känner igen sig 🙂

Här visar vi några bilder från våra turer. Klicka på bilden om du vill se den större. Den kommer då upp i egen flik. Vill du se fler så klicka på den här länken med Järvafältsbilder.

Fina vägkanter, här med färgkulla och kråkvicker.

Badkar är bra att ha vatten i för hästar och kor.

Väsby sjöäng, fint fågelskådarställe.

Höskörd, lite annorlunda än i vår ungdom, men hödoften är densamma.

Paus vid Nysved, med utsikt över Säbysjön. Grönt te och makronen från Der Berliner Bäcker.

Cikoria gör sig bra mot bakgrunden av äkta sötväppling, en doftande ört som bin och fjärilar tycker om. 


Margareta vid Översjön, redo med kameran. Näckrosor i sjön och  blåbärsris i barrskogen på andra sidan vägen.

Ibland blir det tvärstopp. Som tur var, så var det bara Pär som var ute och cyklade. Han fick lov att lyfta cykeln över staketet till vänster och runda alla korna till fots.