Irland

“May you have warm words on a cold evening,
a full moon on a dark night,
and the road downhill all the way to your door.”

An Irish Toast! Sláinte! (Skål!)

Vi kan rekommendera B&B även på Irland! Vi skaffade en gratisbroschyr med ”Stay on a farm”(AA) på Irish Tourist Board med kontor även i Stockholm, där vi även fick många intressanta tips om resmål och sevärdheter. Vet man ungefär hur man vill åka kan man se sig om på gårdarna virtuellt i den egna datorn först, om man har tid och lust. Roligt är det och man lär sig lite hur landskapen ser ut i surfandet, och det blir lättare läsa karta när man väl är där sedan! Värdfolket ger gärna tips om utflyktsställen efter gästernas håg och kynne.

Hyr man bil är det dock klokt köpa en bra kartbok för den behövs om man vill åka på småvägar. På Irland bör man ta det lugnt, särskilt nordbor som aldrig sett blommande Fuchsiahäckar med inslag av blommande äkta fläder längs vägarna och man kan hamna i fårkö eller få vänta medan korna ska hem till mjölkningen. Ortsbefolkningen cyklar eller kör bil ganska fort så håll utkik i vägkrökarna!

Stora lastbilar med full last av timmer kan också dyka upp på småvägar i Limerick och norra Cork! Inte visste vi att Irland har så stora skogar med skyhöga raka furor!

När det är ”dags för nåt litet” på eftermiddagen, leta efter små hus som ser ut som sagoillustrationer! Luktar det gott i ”The Tea Room” är det bara att prova på ställets specialiteter! Seedcake till exempel 

Småstäderna har ofta färgglada hus och intressanta butiker med bakverk från deras egen ort eller konsthantverk i keltisk stil, från pappersvaror till stickade saker med snirkliga mönster. Användbara souvenirer till glädje under flera år. Där finns smala bokmärken i tunn kartong, med mönster av stiliserade djur på keltiskt vis, formgivna av nutida irländska kalligrafer och konstnärer. Vackra presenter till en själv eller andra bokälskare.

Irland har många annorlunda museer! Celtic Park and Gardens – Kilcornan t ex, eller privata små museer, nerlagda eller moderna destillerier för whiskey (har guidade turer med provsmakning i biljettpriset), åka på museijärnväg … det är bara att bläddra i broschyrerna man fått på Irländska Turistbyrån eller surfa runt på nätet hemma först och läsa på landets och på de olika landskapens turistinformation.

Man kan äta väldigt gott på Irland också! Nyfångad fisk och skaldjur vid kusten och lamm och lokala specialiteter och deras frukost är verkligen ”Full Irish Breakfast”. Man är mätt till eftermiddagen.

Under den tid Pär sjöng i körer gjorde en av dem en konsertturné till Dublin. När de sjungit färdigt hyrde vi två en bil och reste runt på denna vackra och omväxlande ö. Om vi vill åka tillbaka nån gång? Jo det vill vi!

Vi har mer i vår gröna irländska låda för dem som vill ha fler tips och bilder (från vår gamla hemsida).