Konstrondor

 

Sollentuna konstronda sattes igång år 2000 och Margareta har deltagit alla år utom 2001, 2002, och 2017-18. Sedan 2004 använder vi garaget som utställningslokal – Galleri Garage – under den veckohelg som rondan pågår. Så blir garaget städat en gång om året! Sedan 2009 har Pär tagit hand om rondans hemsida.

Från 2004 får konstnärerna ställa ut i Bergendals kursgård. Här nedan visar vi lite bilder från vårt deltagande i rondorna.

Tavlorna kan ses på närmare håll på bildgalleriet. 2008 och 2009 hade Margareta med fotografier också, och några av dem finns på vår fotosida.

Pär har lagt till ett bildgalleri på konstrondans hemsida, där många av konstnärerna har fyra bilder var, så rondan räcker hela året, inte bara en veckohelg.

Sollentuna Konstronda 2017 / 18:e året!

Årets ronda sammanföll liksom förra året med Edsvik Art Fair, och grannen till Edsvik, MC collection ville gärna vara med på ett hörn, så Margareta ställde ut lite tavlor där under rondan. Det blev mest cyklar utan motor! Glädjande nog tittade många in där till mig och kunde sedan beundra de gamla vackra och välputsade motorcyklarna, där just nu pågår en fantastisk utställning med Husqvarnas modeller genom 100 år. Även den med både kedja och drivrem! Och de andra gamla fina modellerna, med eller utan sidovagn.

Tack alla besökare som kom till den annorlunda utställningslokalen, lite trångt men trivsamt med ett kafé och en liten nostalgiutställning med 1950-talsgrejor dessutom. Vernissagegodiset var förstås i stil med den, och vi bjöd på Nickel och Friska Fläktar, som man köpte vid biobesök. Blev uppskattat även av dagens barn och ungdomar!


Alla nyheter om själva rondan fanns förstås på Konstrondans webbsida och på Konstrondans Facebooksida, så mitt tips > GILLA den sidan och du får veta direkt allt nytt om den, om nästa år med När-Var-Hur samt foton från tidigare Konstrondor och årets, när admin fått in foton från konstnärernas ateljéer.

Sollentuna Konstronda 2016 / 17:e året! 
Vi öppnade vårt ”pop-up” Galleri Garage i Landsnora i Sollentuna även i år!

Vårhändelsen som så många väntar på – Konstrondan i Sollentuna – detta Konstens Marathonlopp under två dagar, till 35 olika konstnärer att titta in hos. Vi använde den vanliga visningslokalen för mina bilder – Galleri Garage på Skoldalsvägen i Sollentuna. Det var så roligt att måla höns i fjol, att det blev några till i år. Och katter, och så lite cyklister förstås – Strade Bianche i Toscana.

Lördag 16 april och söndag 17 april bjöd på omväxlande väder, men mestadels soligt. Vitsippor och scilla, doftvioler och blåsippor, aningen av gröna blad i häckar och buskar, och dessutom började det japanska körsbärsträdet blomma i vårt kvarter.

Vi fick fler besökare i år, och mina tuschteckningar och akvareller har fått flera uppskattande ord i gästboken. Det känns väldigt trevligt för en som oftast sitter ensam och arbetar med nya idéer. Tack alla rara besökare för uppmuntrande ord och alla lycka-till-hälsningar i gästboken!

Sollentuna Konstronda 2015 / 16:e året! 
Vårfint i Galleri Garage i Landsnora i Sollentuna! 

Vi fick även i år två fina dagar med sol och vårblomster i rabatterna. Musöron på björkar och tidiga maskrosor i dikeskanten.

De besökare som kom till oss tyckte det var roligt med min blandning av tekniker och motiv. Teckningar i tusch, krita och blyerts, och akvarellmålningar av strutsar och höns, rävar och blommor samt cyklister i full fart. Några av de sistnämnda har nu gått i mål hos en som själv provat på med att vara elitcyklist och vet hur det känns i benen, när det är 10 km kvar och uppför! Eller hur det är att cykla i spöregn. Tavlorna har alltså fått ett nytt hem.

Tack alla trevliga besökare!

2014 års konstronda blev en trevlig tillställning med sol och rena vårvädret trots att det var första veckan i april. Vi hade som vanligt förvandlat vårt garage till ett konstgalleri för dessa dagar och många undrade hur det kommer sig att Margareta målar SPORT! Jo, att fånga rörelsen och farten, skuggan och gestalten som kastar den är en utmaning och ibland lyckas det. Och cykelsporten är färgrik och det är fart och fläkt i den också. 
Så finns det tennis och skidor. Gamla och nya idoler, med eller utan reklam på dräkterna, fick vara med. Ibland passade det med ett berömt citat på bilderna. T ex tennisdefinitionen av Billie Jean King
”Tennis is a perfect combination of violent action taking place in an atmosphere of total tranquillity.”

Några bilder av det som visades denna helg har fått nya ”hem” och de kort som fått tänkvärda talesätt i skön skrift blev populära. Roliga att sätta upp i köket och på kontoret.

Om någon vill veta mer om vår nu 15-åriga konstronda så är man välkommen att titta på konstrondans facebooksida! Det går bra, även om man inte har ett facebookkonto! Fotoalbum från Konstrondorna 2012-13 finns där, bara att skrolla neråt på sidan. 
Eller klicka på ”foton” och sedan ”album”. Två virtuella konstrondor! Ett tredje facebookalbum om 2014 kommer när redaktören fått in lite bilder från de olika utställarna.
Konstnärerna som deltog i aktuell ronda, samt ett litet galleri med några verk av varje deltagare, finns på webbsidan för Sollentuna Konstronda ända tills nästa år.
NÄSTA EVENEMANG för Margareta blev i Galleri Stallet vid Edsviks Konsthall 24 – 29 maj.
Margareta Dahlin och Christina Hagberg ställde ut tillsammans med porträtt inspirerade av sport, teater, litteratur, i en virvlande symfoni av färg, fart och fantasi.

Två gamla vänner från åren på Konstfack och Teckningslärarinstitutet (teckningslärarexamen 1967). Vi har under åren som gått hittat våra egna sätt att måla. Vi blandar fritt och frejdigt motiv och fantasi med föremål och händelser från nutid likaväl som historisk tid.

Galleri Stallet 24 – 29 maj 2014
Vädret blev först försommarfint, men …!

Vädret på vernissagedagen och söndagen blev varma och det kändes mer som om sommaren kommit, med ca +27 C men vi hade det svalt och skönt i vårt galleri, och fick många besökare. Söndagen blev också lika varm, men på måndag slog vädret om och det blev en nordostlig isande vind som blåste rakt in. Vi fick klä oss i vintermundering i stället för lätta sommarkläder, men ändå frös vi. Trots vädret kom det besökare och några tavlor har fått nya hem och vi har fått mycket beröm i våra gästböcker.

Mer om Christina Hagberg finns på Konstkvarteret (skriv in hennes namn på ”sök” och se hennes roliga och vackra akrylmålningar. Mina finns där också – Margareta Dahlin! Klicka på Galleri eller Bildspel!

Varför just den 24 maj? Jo, runt Edsbergsparken pågick då ett stort cykellopp, Gran Fondo Stockholm och Edsbergsparken är som vackrast i slutet av maj.

Några bilder från utställningen. Klicka för att få större bild.

Tredje gången gillt och denna gång i Gamla stan hos Galleri Hagström på Österlånggatan 5, Stockholm.

Vi var fem (5)st gamla teckningslärare med examen 1967, som delade galleri! Det är 50 år sedan vi träffades på Konstfack så det blev en sorts jubileum alltså!

Olika var vi! 
Akryl, akvarell, kalligrafi, teckningar och textil.

Vernissagen var lördag den 4 oktober och vänner från när och fjärran kom, likaså nyfikna turister och andra som blev intresserade av vårt skyltfönster med smakprov på var och en av oss. Hela entrérummet var hängt som ett tittskåp, så intresserade besökare kunde sedan vandra neråt i lokalen och se mer av var och en. 
Christina Hagberg och jag delade även denna gång ett galleri men nu med tre gamla klasskamrater också.

Klicka på bilderna för att förstora dem!

Utställningen stängde den 10 oktober; sammanlagt kom runt 300 besökare in och en del gick därifrån med ett konstverk under armen. Min stora målning ”Bergsetapp, Alpes-de-Huez, Frankrike” kommer att få ett nytt hem och även några av mina små tuschteckningar, f.d illustrationer till artiklar i böcker och tidningar.

Många skrev i våra gästböcker och det är värmande att se hur denna blandning uppskattades och några besökare poängterar i min bok, att de gillar mitt speciella sätt att skildra en sport genom rörelse, fart och skuggor, oftast bara med färgfläckar. Det känns bra! (^.^) Och kalligrafi på ett lite annorlunda sätt! Jag tror att jag fortsätter så!

Bilder från tidigare konstrondor

2004

Hängning i nymålat garage

 

Besökare

Saras ängel

Rondan 2004 var den första i Galleri Garage. Vi hade målat väggarna och av gode vännen Erwin köpt skenor med spotlights och skenor för krokar att hänga tavlor i.

Tavelmotiven var bland annat från Skåne, Toscana och La Palma. Kalligrafin fick en hel del utrymme också.

2005

Vykortsförsäljning var det som gick bäst.

Margareta beställer alla trycksaker från Vistaprint. Har fungerat bra under många år, även om man blir lite trött på deras aggressiva marknadsföring ibland.

Utställningen på Bergendal.

2006


Afrikahörnet

Vi hade fascinerats av National Geographics webcam vid Pete’s Pond i Botswana och Margareta gjorde akvareller av det hon sett på datorskärmen. Vi hade också satt upp en laptop med videofilmer från vattenhålet.


2 april, 2006. Inget vidare vårväder!

2007


Sponsorgodis

Kahls i Sollentuna centrum bidrog med choklad och vi la till lite annat också


Pär diskuterar med en långväga gäst.

2008


Ms tavlor på Bergendal

Det här året hade vi tittat på cykel i TV. Tour de France och La Vuelta. Som att resa genom Frankrike och Spanien och känna igen sig lite ibland. Och lite spänning också. Margareta fångade intrycken på akvarell.


I väntan på vadå? Ibland blev det tid för lite korsord.

2009


Hörnet med bordet med godis och kalligrafi


Första besökarna.


Margareta på Bergendal vid ”Bergsetapp” och
”Marseftermiddag” (se bildgalleriet).

Betydligt bättre väder än 2006!

2010


Sponsorgodis från Kahls och Renprodukter.


Sportavdelnngen.


Tulpaner med kinesisk pensel.


Grannens barn.

2011


PoM välkomnar gästerna.

Våra äldsta gäster, 90+.