Konstrutan

Ars longa vita brevis

När det finns en konstnär i familjen måste ju hemsidan ha en allmän konstavdelning, som behandlar annan konst än den egna. Här finns lite om muséer som vi har tyckt om, lite tips om vad man hittar på nätet om konst, om konstnärskolleger som vi känner, inte minst vår egen dotter Sara.

Vi har också tagit upp ett gammalt fotointresse. Se exempel på våra bilder på SmugMug.

En gammal mästare som vi tycker mycket om är Jan Vermeer van Delft. Här till vänster är en av hans mest berömda tavlor – Flickan med pärlörhänget – den passar bra som ingress till den här avdelningen. Bilden länkar till en sida där man bland annat kan se Vermeers målningar i stort format.

En guldgruva med hundratals konstverk i hög upplösning finns på Web Gallery of Art.

Museibesök man minns – två favoriter från förr

Det finns inget foto eller reproduktionssätt som kan återge den känsla som man får av att stå “ansikte mot ansikte” med Jan Vermeers “Flicka med pärlörhänge” i Mauritshuis i Haag, Holland. Man väntar bara att hon skall tilltala betraktaren, så levande är hon. Margaretas personliga favorit, sen får Mona Lisa vara hur berömd som helst. Det var som att få en knuff i magen.

Efter att på allt plattare fötter ha gått i sal efter sal av stora bataljmålningar och stilleben i pampiga guldramar, med tavlor som är så berömda och så prisade medan ens hjärna stilla undrar “varför då?” och så plötsligt, i ett litet nästan undanskymt rum, mötas av Vermeers målning av Delft och porträttet av flickan i turbanen och den skimrande pärlan. Då begriper man det böckerna om Vermeer har försökt att beskriva! De grumsiga fotona, ibland hårt beskurna dessutom, gav verkligen ingen konstupplevelse. Så kommer ni till Haag, gå till Mauritshuis och titta på de gamla mästarna Jan Vermeer van Delft och Frans Hals! De är värda entréavgiften bara de två.

Frans Hals Museum i Haarlem är värt en omväg också. Deras hemsida är fin, med klickbara bilder att förstora ytterligare om man vill. Vilka målningar! De välkända gruppbilderna som Frans Hals målat av olika yrken är utsökta porträtt av varje person. Det är konstupplevelser som man minns åratal efteråt. Bilderna från muséets hemsida.

Den som gillar fina gamla dockhus kan få sitt lystmäte här! Otroligt fina små miniatyrer från olika århundraden. Man undrar om de någonsin lekts med, kanske bara varit att titta på som de små konstverk de är. Miniatyrmöbler och saker precis i skala efter de vuxnas hus och heminredning.


Frans Hals museum


Rum i dockskåp, ca 60 cm brett

Konst och konsthistoria med mera

Art History Resources for Students, Enthusiasts, and Educators – från About.com som har flera länkar och tips bl a ART HISTORY RESOURCES: Part 20 Research Resources som har allt! Bilder, biografier, boktips, museer m.m. och där hittade vi mängder med länkar, som i sin tur leder till länkar, som i sin tur leder till länkar, som osv… till exempel denna Webbkiosk EmbARK Web Kiosk (a searchable image database of almost 19,000 images from throughout the world by Kathleen Cohen) som ledde till ett bra konsthistoriskt “grenverk”.

Det är bäst att spara sidor man tycker om för det är mycket lätt att gå vilse i de virtuella konstmuseerna och glömma bort var man startade! Då har man i alla fall några hållpunkter i sitt irrande på konstnätet.

Sedan är det inte lönt att skriva mer här om konst och konsthistoria, för i det ovanstående finns nästan allt man vill veta. Glöm sedan inte bort alla dessa udda muséer som finns på alla upptänkliga platser! Veteranbilar, tåg, cider, choklad, lanthandlar, gamla prylar och pinaler. Det finns samlare av allt!

Ett av våra favoriter är An Dún Transport & Heritage Museum, Athlone, Irland.

Några smakprov därifrån.

 

Mejeriavdelningen

Diverse maskiner

Picknickkorg, 1930

Modelljärnväg

Konstnärskolleger

Föreningar

Föreningen Svenska Tecknare en fast klippa för en tecknare och illustratör.
Svenska Konstnärer, Nordens största internetgalleri.
Konstkvarteret med sökfuntioner på konstnärer

Marie Fredriksson, Little One Design – en mycket vacker och informativ sida om kalligrafi med många exempel på denna konstart.

INUTI har systerorganisationer i andra länder i Europa, här finns länkar till dem och information om utställningar.

 

Konstnärer i vår bekantskapskrets med egen hemsida

Marianne Kube, kurskamrat med Margareta på Konstfack, och god vän sedan dess. Akvarellist som huvudgren. Pär har gjort hemsidan.
Erik Cedervall – målare, grafiker, avled  2013 (Pär gjorde webbsidan)
Militta Wellner och Rune Johansson – tecknare, illustratörer, målare
Tippan Nordén – tecknare, illustratör, målare
Staffan Tolsén – målare.

Aalborg Kunstpavillon – vackert konstmuseum i Danmark. Länkar till många danska konstnärer och till
Nordiska Akvarellsällskapet
Nordiska Akvarellmuseet – museum med kursverksamhet i Skärhamn på ön Tjörn i Bohuslän
Gerlesborgsskolan – konstskola i Tanum, Bohuslän med många kurser, och sommartid ateljéer att hyra.