La Palma

La isla bonita – en liten kanarieö nordväst om Teneriffa.

Här är först lite kortfattad information, mer detaljer längre ner.

Iberia hjälper till med biljetter, se upp med liknande platser som Las Palmas (Gran Canaria) och Palma (de Mallorca) om du använder en resebyrå!

La Palmas turistinformation
Svensk sida om La Palma

Observatoriets information om ön – det finns ett stort sådant 2400 m ö. h.

Hyra eget hus – Turismo Rurals engelsktalande personal hjälper till

Ett semestertips för såna som kan sitta stilla och titta på det som andra inte ser

Hela familjen kan följa med! Vill man uppleva en lugn semester med oväntade upplevelser och nya fågelkryss, som kommer automatiskt bara man står eller sitter stilla, kan vi rekommendera Kanarieön La Palma. Kombinera solsemester med vandring och fågelskådande! T. ex. familjesemester med naturintresserade barn/barnbarn. Passar alla åldrar.

Det kan kanske låta lite trassligt att hyra hus själv och fixa biljett, men det uppvägs av öns atmosfär, trevliga människor och kan man bara lite grand spanska (turistlexikon är bra) och inte är stroppig så blir det glada leenden och varmt mottagande ändå. Några talar tyska, men ungdomar ibland även engelska. När invånarna hör att man är från Sverige (vilket är ovanligt!) blir leendena flera grader varmare! ¡Sí hombre!


Hur? Ring Iberia direkt!! Eller e-posta dit och be om hjälp! Enklast. Vanliga okunniga resebyråer försöker först få dig att resa till Mallorca eller Gran Canaria (Las Palmas!).

Vissa charterresor har stolar till Tenerife, och sedan vidareflyg med Binter till La Palma och hotellvistelse i lägenheter i Santa Cruz vid Avenida Maritim eller i turisthotellen strax utanför. Kanske nåt för familjer med äldre barn, och om man inte vill laga maten själv eller vill ha semester från det också.

Los Tilos, nordöstra La Palma

Los Tilos, nordöstra La Palma

Var? Hyr ett litet hus med några likasinnade hos Turismo rural där personalen kan engelska och hjälper till med hyrbil också. Kostnad från ca 3.500 SEK per vecka, alltefter bäddantal 2-10 eller fler. Man kan ju dela på hyran! Obs! ofta finns tvättmaskin och solstolar till huset. Välj ett sånt! Inte dumt, det blir mindre packning och bekvämare solande.

Badstränder finns med brun lavasand, på båda sidor av ön. Somliga hus har pool, men havets egna bassänger på nordostsidan är fina att bada i också. Det finns hus att hyra över hela ön. Frukost på terrassen med nypressad apelsinsaft på frukt, som man nyss plockat själv, och utsikt över soluppgången på Teide på ön mittemot och gransångaren i värsta sångextas på TV-antennen blir bonuspoäng.

Kostnaden blir lägre om man är fler och lagar mat själv eller äter ute. Billigt och gott vilket som! Fina råvaror i Supermercadon, oftast SPAR, eller i närmsta stora marknadshall. Färsk fisk landad samma morgon! Grönsaker plockade tidigt i ottan samma dag de säljs, frukt som fått mogna på trädet, … Avocado utan blåmärken …

Att bo i Mazo rekommenderas, det är mitt på ön och nära till det mesta. Flyg, utflykter och Supermercados. Där finns många hus och med olika bäddantal och utsikten vidunderlig från alla. Morgonsol! Det var ju många år sedan vi var där, men vår dotter och hennes man hyrde samma ställe (El Sitio La R0sa) i år (2018), och var mycket nöjda.


När? April eller maj är fint trots eventuella oväder, men oktober-november kan också vara bra. Juni – september är säkert utmärkt också, vi har bara inte provat än. Fleecebrallor och tröjor samt silkeunderställ rekommenderas alltid. Ska man upp på 2.400m till Observatoriet behövs även en vindjacka. 
Fleecefilt i packningen är en varm – och lätt – rekommendation. Nätterna i stenhus kan kännas kyliga. 
Fina fågelobs sker från diskbänk, solstol eller på utflykter till Los Tilos eller på vandringslederna i bergen eller vid Fuencalientes vulkankratrar. Botaniskt trevlig ö dessutom, samt fina fjärilar.

El Sitio La Rosa, där vi har bott

El Sitio La Rosa, där vi har bott


Så här fint var det i vardagsrummet

Så här fint var det i vardagsrummet

Litteratur
Mullarney-Svensson-Zetterström, Fågelguiden, Europas och Medelhavsområdenas fåglar i fält
Sandhall-Swenson, Växter från varma länder, Kanarieöarna, Madeira och Medelhavsområdet

Övrig litteratur och bra kartor kan köpas i El Molinos utmärkta shop i Mazo. 
De har allt, t.o.m. en svampflora för ön! 
Men hur man sen klarar bergsravinerna på jakt efter ätbara svampar begriper vi inte.

 

Utsikt från Roque de los muchachos

Utsikt från Roque de los muchachos

Länkar 
att resa hemma vid först, vilket är himla bra, då ”hittar” man när man är där sedan:
Allmän info från personal på Observatoriet. Vi rekommenderar varmt en utflykt upp till Roque de los Muchachos 
(Grabbarnas klippa) på 2.400 m.ö.h! Observatoriets vita byggnader ligger som jättestora bollar på kanten av Caldera de Taburiente. Vandringslederna dit upp är populära, men den som tänkt sig vandra dit upp bör kolla med ortsbefolkningen och vädernyheterna först!
Att La Palma har vulkaniska bergarter syns ovanför trädgränsen, vilka fantastiska färger! Från ljust guldockra till rödaste krapplack, och silver, lila och svart i hårdare bergarter. Naturens egen trasmatta som stelnat i veck! 
Korp och annat kul att skåda där och under vägen dit.

Karta över ön; klicka på den så blir den större. Bra att lära sig ön någorlunda, i förväg. 
Bokhandeln har ibland karta över La Palma – fråga!

Om husen man kan hyra – och om ön La Palma 
Vädret
Aktuell kurs i Euro/Svenska kronor

Vore det här nåt för dig? Du blir ompysslad av husvärden och får många fina tips om lokala sevärdheter. 
Turistbyrån inne i Santa Cruz är frikostig med utmärkta små broschyrer om allt man kan tänkas vilja veta. Gratis!

Läs gärna om hur vi hade det där på vår senaste resa (från vår gamla hemsida)!

Lycklig resa! Buen viaje! (Glöm inte kameran hemma!)

LA PALMA
la isla bonita

PATRONATO DE TURISMO