När Bondens marknad slutar för säsongen och vi som saknar alla färska och goda varor därifrån får här TVÅ tips om Reko-ringar. Det är ett fiffigt sätt att köpa färska grönsaker, närodlade och nyskördade, samt annat ätbart och närproducerat, från A-Ö.
Tips 1 > för vänner som bor i Sollentuna och i dess närhet
Tips 2 > är för alla övriga i Sverige. En liten Youtube video på engelska från en norsk bonde illustrerar bra detta fenomen i Norden. Det började i Finland och det blir fler och fler ringar med lyckliga kunder och glada producenter!

1 –  Sollentunas närhet. NYHET! För den som vill smaka nyskördade grönsaker även under januari – maj, kan väl detta snillrika initiativ från lilla företaget ”Enåkers gamla skola” vara värt att prova!
 Varannan vecka kommer det att levereras en kasse, med av kunden valda och tillgängliga grönsaker från gården, till REKO-Stockholm Norrort, vid Häggvik ICA Maxi parkering. Bara att hämta! Det är redan betalt via kontot man har. Närmare uppdatering få vi från odlaren själv när allt är klart med deras växthus.

REDAN NU kan andra matvaror hämtas från andra småskaliga producenter i ”vår” närmaste Reko-ring här i Sollentuna.

Se allt om Reko Stockholm Sollentuna på Facebook, och där kan man hitta mycket gott, närodlat och närproducerat av bästa sort. Även producenter med anknytning till Sollentuna och Stockholmsområdet har nu anslutit sig, så vi kan hitta fina prisbelönta ostar från Vuollerim och nypressad olivolja från Sicilien nu, förutom de andra godsakerna vi kunnat beställa och hämta under året. Allt till årets stora högtider finns om man vill planera i förväg och stoppa i sin frys. Kött från vilt finns också, både fryst och rökt och om man vill koka oxsvanssoppa så kan man fråga efter denna numera udda styckdel i vanliga butiker!

KRAV och ekologiskt med omtanke både om djur och natur så långt det är möjligt. Även de som bakar bröd har ”rent” mjöl i påsarna.
Äggen från utehönsen har gula som är gyllengul tack vare sitt ”uteliv” med varierad föda. Se bilderna om hur det har utvecklats, och vill du ha ägg får du ibland boka dem. Hönsen hinner inte med även om det är många som har ägg till salu. Många kunder köper nämligen 1-3 kartor med nyvärpta ägg eller flera lådor med 15 – 20 st. 😉

2 – ? Reko-ringar finns i hela Sverige nu. Läs den här artikeln om sprudlande kommers för närodlat på nätet.
Andra tidningar har också skrivit om det! Idén kommer ursprungligen från Finland.

?Reko-ringar är som en sorts mini-marknad som sker varannan vecka på bestämd veckodag och viss tidpunkt, oftast en kväll. Det ser ut som en ”bakluckeloppis” men med grejer du redan velat ha och betalat för via Swish, och leveransen har man ca 30-45 min på sig att hämta.

OBS! Facebooksidor finns till varje Reko-ring i landet, den blir en anslagstavla som uppdateras för varje gång och med det som kan köpas just då. Håll koll! Snart är det jul och julbordet kan få lite annat än det vanliga.

Smaklig måltid! ?

Pär har gjort en webbsida med bilder som Margareta har tagit när vi besökt Reko i Sollentuna från mars till november.

Här är vimlet den 4 juni.

Stolt odlare från Håbo grönt.

Kö till Resta gård som har sprättgrisar och kor. Man kan köpa mjölk från deras fjällkor också. Korv och charkvaror finns där, men det tycks inte hundarna märka.

Äggkö den 19 november. Vi står i mitten, och när vi fått våra ägg var kön fortfarande lika lång.