Spanien

Saffran är inte alltid saffran och Sevillanas är inte flamenco

Att det kan vara så roligt att själv köpa Äkta Saffran (Azafran), till lussebullar och gotländsk saffranspannkaka, i ett stånd på en marknad i Spanien!

Saffran säljs alltid i små genomskinliga lådor så man ser de dyrbara stråna som ger så fin smak. Bevare oss för de gula och förseglade små kuvert med färgat majsmjöl som många turister blir lurade av ibland! Tartrazin är gult men inte smakar det saffran inte, så se upp! AZAFRAN ska det stå på lådan och den ska vara från La Mancha – Don Quijotes hemtrakter. De är de finaste souvenirerna man kan köpa, och ge någon vän i Sverige. Dessutom är de synnerligen lättpackade, lådorna brukar innehålla 1 – 4 gram.

När spanske husfadern gör familjens söndagspaella ( recept), kanske en av de få gånger som han lagar maten, då försiggår det utomhus och tar några timmar, och då går det åt flera nypor av den ädla kryddan till det kilo rundkornigt ris som ingår i receptet! Ibland förstärker han färgen med lite gurkmeja också, men bara gurkmeja smakar ingenting.

Queso Manchego är också gott ta med hem och Jamon Serrano pata negra och fina inlagda oliver, Turrón och Figuritas de Mazapanfrån Toledo och Polvorones och … Glöm inte AZAFRAN!                      Don Quijote

 

Eftersom vi har släkt bosatt i Valenciatrakten har vi inte prövat vare sig hotell eller att hyra lägenhet eller litet hus, men det finns många engelsmän och tyskar som hyr ut sina hus, särskilt i Andalusien, så det är rätt lätt hitta något trevligt ställe om man vill bo så en tid. Även spanska värdar finns, och med ett litet ordförråd klarar man sig bra, och det finns ju ordböcker!

Ett råd vi fick, och sedan troget följt, är att alltid ”ta en kaffe” eller äta på den lokal dit ortsbefolkningen själva går. Man ska hålla utkik efter små farbröder i knäppkofta, hängslen och keps (ibland tofflor också) inne eller utanför stället man tänkt sig. Samt följa sin näsa! Kaffe med lite mjölk heter Cortado och det är gott liksom Carajillo, men då är det brandy, en kaffeböna, socker och en liten bit citronskal i stället för mjölk.
Så dricker farbröderna i kofta sitt kaffe! Men nog passar det även för en frusen nordbo i vintertid!

Vi har fått vara med om en byfest i Andalusien och det var en upplevelse som vi berättar mer om på sidan Spanien special (från vår gamla hemsida).

Där lärde vi oss att Sevillanas är inte flamenco och att är det Feria så är det fest till 100%. Flickorna på bilden på startsidan dansar Sevillanas och deras klänningar är också sevillanas, en stil som det även finns flera modeller av.

En blandad kör från Cortegana klädda i festdräkter är en fest för ögat! Konserten blir en upplevelse i ljud och bild som bäst upplevs genom att sitta mitt i publiken, bland viftande solfjädrar, handklappningar och ”Olé, hombre!” efter varje vers som sjungs. Totalt annorlunda än en svensk körkonsert törs vi lova!

Sauras Carmen

Bra Spanienlänkar och sånt som vi provat:
Kanske det är perfekt att hyra in sig på de här ställena och bo i en by? Vi ska prova det själva i Andalusien någon gång! Bo själva och inte i en spansk familj. Visserligen får vi då tvätta själv våra kläder, men det går nog bra, vinden stryker skjortorna och strumporna. 
Tourism in Spain – bra börja här 
SIERRA Y MAR (DK) danska o a språk – trevligt med Fotos
Turistinformation Andalucia
Andalucia rural – Spain holiday homes


Om man mellanlandar i Madrid
PRADO-museet i Madrid har tavlor man bara sett i böcker. Vilken skillnad se Hieronymus Bosch på riktigt!


Sagor från Spanien!
DON QUIJOTE – några kapitel i engelsk översättning
Stories from Spain by Lawrence Bohme, British author, poet and artist living in Andalusia, Spain


Mera Kultur
Sevillanas är inte flamenco – här finns även hur man dansar det
La Romería de el Rocio – när ödebyn blir levande i 2 veckor!


Mera Mat
What to Eat (and drink!) in the ”real” Spain, and Jamón, Jamón
Two articles by Lawrence Bohme on the fine art of Spanish cuisine. Rolig läsning!

Favorite Spanish Food Recipes – någon som vill göra en god Flan som efterrätt?
Spansk mat – Restaurants, dishes, and customs by region – alla äter inte Paella!

Spanienlogotyp