Frankrike

Bära baguette under armen och bo i Bretagne

Vi har bara semestrat i Frankrike två gånger. Det var tio år mellan besöken, och nu är det många år sedan sist. Gruppresan vi deltog i 1985 gick från Paris till Bordeaux och vi hade då med oss Siv och Key L Nilsons bok ”Franska mål” som reselektyr! En otrolig känsla att stå på samma ställe som fotografen till bilden i boken!

Härligt att få gå in i butiken de beskriver i ”Bagaren på Cherche-Midi” Lionel Poîlane, resa genom ”Kungarnas Loire” och besöka vinslottet Château Carbonnieux, bli guidad av en sentida ättling till huset Hennessybeskrivet i ”De svarta taken i Cognac”, köpa fin valnötsolja från orten vi läste om i ”Bland nötgubbar i Brantôme” i en vanlig matvarubutik i Bordeaux

Vilken resa med matminnen det blev! Men nog vill vi se fler delar av detta omväxlande land än bara Paris och Loiredalen och Bordeaux. Det står alltså på vår önskelista! Men det är så svårt välja! Bretagne, Normandie, Alsace, Paris (igen), Hautes Provence, Camargue ….
                 

Men – att resa omkring i Frankrike i böckernas värld går rätt bra tills resan blir av! Många svenska författare har skrivit om sina upplevelser och iakttagelser t ex Sven Aurén, Harrieth Hjort, August Strindberg, Bodil Malmsten.

Att vandra omkring med Georges Simenons Kommissarie Maigret i Paris är trivsamt och inspirerande för den egna matlagningen. Peter Mayle’s Provence skildras i flera av hans böcker, både i verkligheten och påhittat. Alfonse Daudets ”Brev från min kvarn” och ”Tartarin från Tarascon”, Marcel Pagnols böcker (finns i pocket på engelska), som också filmatiserats rekommenderar vi varmt…

Det finns många sköna böcker att läsa när det är mindre trivsamt väder här hemma! Vintern får yla bäst den vill utanför fönstren, i bokens värld sitter man i solsken och värme bland dofterna av kryddörter och i surret av cikador.

Fransk mat kan ordnas i det egna köket från närbutik eller över nätet (se länkarna nedan). Om man sedan fortfarande känner sig vissen är det bra ha någon Tati-film på video tillgänglig, t ex Mon Oncle, Semestersabotören eller Traffic för efter en sån mår man bra! Skratta är nyttigt!

 Språket kan man öva genom att läsa Asterix på franska, vilket är knepigt nog. Men roligt! Vältecknad serie för de flesta åldrar.

 

Langeais

Langeais

 

Hennessytunna

Hennessytunna

Vi har några länkar att surfa på i alla fall!
Guide, Annuaires, Histoire de France. Villes, traditions, légendes, achat de livres, boutique rolig lank med all kulturell information man kan önska sig
ViaMichelin – Michelin maps, itinerary, green and red guide, traffic information
Bordeaux – officiellt för turisten om staden och dess omgivningar

Loire – alla slott kan här besökas bekvämt hemifrån
Bo på slott i Loiredalen om man vill lyxa till det någon natt! En del slott är numera fina hotel med betjäning som lyder ens minsta vink. Du behöver inte ens ta av sängöverkastet själv.

Train des Pignes – jo det finns museijärnvägar här också!


Tills vi åker dit kan vi handla godsaker direkt on-line
från Hautes Provence
Le Gourmet market – French gourmet products, här finns bl a rött ris Riz de Camargue

Sverige finns också virtuella butiker med smak och doft från Provence!
Vi kan rekommendera godsaker och annat härifrån:
Délices de France – många godsaker att smaka på här!
Franska Matkompaniet – även här finns specialiteter från Frankrike, inte alltid så lätta att hitta i närbutiker.
Provencestore – on-line från Göteborg, även vackra tyger från Provence

och med en bra kokbok kan man själv laga den bouillabaisse, lammragu eller kalvlägg med linser, som kommissarie Maigret just ätit på en bistro någonstans, se t ex
Kokböcker med medelhavsmat

Gata i St Emilion

Gata i St Emilion

Fontänen i Bordeaux

Fontänen i Bordeaux