Sverige

”Endast Sverige svenska krusbär har” – men även vinbär! Nu också vindruvor!

Turista i det egna landet går bra. Är man född och uppvuxen i Västerbotten (Margareta) men hade Farmor och många kusiner i Skåne, gick turen många sommarlov dit. 
Midsommar i Skåne med dans runt majad stång mellan regnskurarna, bad i Barsebäck (jodå, det var långt innan det byggdes kraftverk där), s.k. syror i stället för spenat till köttbullarna, skånskt grovt bröd och spickesill, rökad korv … 
Klappa ankungar och kycklingar, reta granngårdens kalkontupp så han nästan dog av ilska, anamma dialekten i viss mån så att vid återkomsten till Vännäs hördes tydligt var vi hade varit …

Mycket trevliga barndomsminnen som vi understundom återupplivar vid träffar hos släkten vid någon stor födelsedag och släktträff.

Midsommarbilden till vänster är från Öland.

På resor söderöver har vi upptäckt att det är lagom att rasta i Gränna hos ”Amalias” vid torget, eller det tidstrogna 1950-talsinredda ”Fiket” med Jukebox och idolporträtt på väggarna. 
Ibland ser andra besökare ut som vi själva gjorde på den tiden!

Fikets eget bageri har underbart gott bröd, både limpor och eget knäckebröd (se hela deras sida på länken här nedan!) och kakor och bullar. 
Det är ett fik det luktar gott i! En varm nygrillad smörgås och en stor mugg kaffe och en sockerkringla, gottegott! Sedan är man pigg igen.

Det är inte heller fel att handla med sig Amandas Äkta polkagrisar, nygjorda i polkagrisfabriken i nästa kvarter, och som delar port med en tandläkare! Symbios! Ett till väldoftande ställe! Värt en omväg, så varför ha så bråttom förbi Gränna? Stanna till, ni ångrar er inte!

Grännas goda sidor:
Gränna-Visingsö – länk till polkagrisar och päron m.m.Titta in här och få tips! 
Välkommen till Fiket! Vi rekommenderar varmt ett besök här!

Vi var där september 2006 och juli 2009 också. Vi har återigen stannat till i Gränna på väg söderöver, och vi blev inte besvikna nu heller. Fiket är sig likt, ja till och med ännu bättre, för man kan få te bryggt i tekula, och välja mellan flera tesorter till de klassiska mackorna med sill, köttbullar, ägg och räkor, ost och skinka, leverpastej med saltgurka – alla med rågsiktskaka i botten. Jovisst tog vi en sockerbulle också! 🙂 Är man på ett gammalt fik, så …

Det finns många små rara butiker att titta in i sedan, och sybehörsaffären bredvid är en dröm för sykunniga. Här finns sysilke och knappar, band och gammaldags tyger i ett sortiment som är svårfunnet i storstädernas tygaffärer av standardsortiment. Nostalgin blommar i Gränna! Om man samlar på knappar är det värt en omväg.

Alldeles i närheten av Polkagrisfabriken och Fiket ligger Hallska gården, med flera små konsthantverksbutiker av olika slag; handgjort papper, linnekläder.

Fiket i Gränna

TIPS för hungriga!

Gårdsnära heter en webbsida (finns i facebook också), och som en app. Gårdsnära är mycket informativ och praktisk att ha med i sin mobil, för via sök-knappar ger den tips om var man kan stanna vid matpausen på lång eller kort resa i Sverige. Den täcker alla landskap och man kan söka efter affärer och marknader för närproducerad mat, gårdsbutiker och även närmsta café, bageri eller restaurang.

Tyvärr blir bokguider till goda matställen fort gamla och de är sig inte lika när kocken slutat eller stället bytt ägare. Vi har blivit besvikna flera gånger, för även om upplagan varit av senaste årgång, kan det hända mycket mellan matexpertens besök och utgåvan! Därför rekommenderar vi Gårdsnäras praktiska vägledning till god mat! Den ryms i din mobiltelefon som app, och uppdateras ofta. OCH det är lätt att själv ringa till den butik eller restaurang man vill besöka!

Att tipsa om resmål i Sverige går inte!
Öland, Gotland, fjällen från Riksgränsen och neråt, skärgården, skånska slätten, Bohuslän, Dalarna …Sverige är fantastiskt! Se själva här nedan!

Stockholms officiella besöksguide, kartor, hotell och evenemang.
Vasamuseet – här får man själv välja viket språk man vill ha informationen på
Fjärilshuset på Haga – ibland sätter sig en vacker fjäril på besökaren! 

Om svenska traditioner – på många språk

Nusnäs turistinformation – här tillverkas den äkta dalahästen

Renprodukter i Sollentuna har vackra samiska slöjdalster om man vill köpa unika souvenirer och presenter. Framför allt finns där renkött, ripa och fjällröding till egna köket och frysboxen. (Vi har gjort hemsidan.)

Hem till gården – och bo på B&B i Mörarp hos Margaretas kusinbarn.

Här är några ställen vi själva besökt nyligen och gärna rekommenderar!

Stockholm:
Fjärilshuset, med fritt flygande tropiska fjärilar bland blommande små träd och buskar. Kinesiska vaktlar springer omkring på marken, och färggranna guldfiskar, koi, simmar i de olika dammarna. Flera av de forna växthusen är nu fyllda med exotiska fjärilar, fåglar, insekter och blommor. Litet kafé finns och i butiken trevliga grejor att ta med som minne och som presenter. Bra julklappsställe! 🙂

Vasamuseet
– det blir bara bättre och bättre! Har man bara tid för ett enda museibesök i Stockholm är det hit man skall gå. Bra och trevlig restaurant finns ”ombord”, och även här en utmärkt liten presentbutik med bra souvenirer med anknytning till Sverige och Vasa. Glas, linne, böcker, … allt med fin svensk design och kvalitet; t.o.m en liten fläckig gris av plysch. Något för barnbarnet?

Skåne:
i Bosjöklosters omgivning