Vad är Crowd farming? Det är ett trevligt och gott sätt att stödja småskaliga odlare och bönder i Europa, söder om Skåne! Våra egna nordiska bönder kan inte odla citrusfrukter, mandlar, oliver eller ris, t ex, och inte heller skörda havssalt. Produkterna från syd går går lätt att kombinera med våra lokala odlares i det egna köket! laughing

De som är medlemmar i Crowdfarming är Eko-odlare, många är det vi kallar Krav-odlare. De månar om sitt lands natur och miljö, precis som våra nordiska bönder gör! Småskalig produktion, och giftfritt med hänsyn till natur, biologisk mångfald och våra barnbarns bästa!

Transport sker inte alls med flyg utan med fullpackade lastbilar som går direkt från avsändarland till mottagarland. Vårt Postnord kommer hem till din dörr med lådor från ”ditt träd” med en låda färsk frukt bara ca 10 dagar efter skörd. Färden hit går alltid att spåra via DHL och Posten! Färskare och faktiskt mer hållbart går knappast att få här i norr!

Intresserad? Hur man gör? > Fyra steg:

  1. Välj en odlare ur utbudet från organisationen för Crowd farming.
  2. Adoptera ett träd eller något annat som odlaren erbjuder.
  3. Låt odlaren och naturen göra jobbet.
  4. Beställ en leverans och få skörden hem till dörren.

I år (2019) hade vi en virtuell ”fruktträdgård” med adopterat träd hos nio odlare och vi har fått färska, fina och goda giftfria varor direkt hem, med rara brev från odlaren om hur vi bäst förvarar vår lilla del av skörden.

Vi behöver inte åka och sköta om vårt träd heller under året, eller ens plocka frukterna. Vi behöver bara vänta på vår ”låda” med godsaker! Bättre kan det knappast bli för en ”trottoarbonde” i Norden! Men bara de som bor i EU-länder får handla! Och vissa varor skickas bara till producenternas grannländer om det är ömtåliga frukter, t ex aprikoser, då de endast skördas när de är mogna! Odlaren vill inte skicka ”en låda med mos”!

De lådor vi fått med robusta citrusfrukter, mandlar och valnötter klarar transporterna bra, och flaskor och burkar har varit packade med omsorg! Ingen plast någonstans, bara papper och komposterbart annat material!

Här visar vi lite från våra odlare och hoppas det kan inspirera dig att delta i den gemensamma skördefesten, om det går! Det blir guldkant på en gråtrist dag i november när en låda med leende citroner anländer!

Jag (Pär) har gjort ett album med lite fler bilder från vår Crowd farming. Det laddar lite långsamt, så hav tålamod!

Den 20 februari 2019, en blåsig och kylig dag, kom det en låda spanskt solsken från Sergio Muños, El Jardin del Gordo, Villar del Arzobispo, Valencia. Vår första leverans från Crowd farming!

De fina apelsinerna med gyllene färg var saftiga och goda. Vi inväntar snart en låda från vårt adopterade träd ”Fina Apelsina”.
Kanske blir det rentav kokat fin marmelad i år!

Vi kan rekommendera en låda eller två om du vill smaka frukt direkt från en gård, ekologisk till 100%, och göra din egen marmelad och använda hela frukterna, även skalen! Min näsa sa mig att detta är äkta vara; och priset är inte högt jämfört med priset för andra ekologiska apelsiner, som oftast är plockade för tidigt, och som inte fått chansen att bli sötade av solen. Frukter från egna trädet är dessutom mer hållbara om de förvaras svalt!
De här apelsinerna ser ut som i de illustrationer Elsa Beskow gjorde i bilderboken ”Sol-ägget”! smile

Postnord levererade en låda citroner den 27 maj (en dag tidigare än beräknat) från Huerta del Almanzora, Almeria, Spanien. Vilken härlig kvalitet, inget mögel, inga blöta och ruttna fläckar i skalet efter ett par dagar, och billigare än de ekologiska citronerna från närmaste affären.

Vi kan använda skalen också. I juli frös jag in portionsvis saft och skal för att använda till äppelsylten från vårt Signe Tillisch i september. Den har aldrig blivit så god, så det måste bero på citronerna! En extra lätt kryddighet i smaken! 
Det blev två lådor till med dessa fina citroner, och i somras dracks god ’Limonad’ med djupfryst hel jordgubbe i som isbit. Den gav en lätt sötma och drycken blev svagt rosa!

Den sista citronen åt Margareta upp sent i oktober! Den kom från säsongens sista skörd hos Juan Bonilla och lådan vi fick 2 augusti. Likt de andra som vi fått av den sorten, hade den ett litet klurigt leende, om man vände den rätt smile Den förvarades i sin transportlåda under taket på verandan med bara nät över mot objudna gäster! Syrlig men inte sur citron passar till mycket! Det var lätt att göra av med 3 x 6 kg citroner!

 

Mera citroner! Särskilt Margareta dricker gärna citronsaft, utspädd till lagom styrka. Man kan lägga i ett par djupfrysta jordgubbar som iskuber. De ger ifrån sig sin sötma efter några minuter och drycken får en anstrykning av rosa! Hela djupfrysta söta hallon är också gott!

De här citronerna kommer från El Carrascal, Murcia, Spanien. En sen sort av citroner, eller ovanligt tidig, beror på ur man ser det, men det är verkligen roligt att få tillgång till dessa nyttiga frukter året runt, om man väljer sina träd efter det! Jo, de småler också mot en, när man öppnar lådan! wink
Här är brevet som låg i lådan, klicka på det för att få upp det i läsbar storlek.

Vårt adopterade valnötträd från Bio Dio” i Osli, Ungern, Walfrid, skickade den utlovade lådan med 10 kg färska valnötter, och den tunga lådan anlände den 27 november.

Det var ett trevligt ”rasslande” ljud när jag tog av snöret och stack ner händerna i säcken för att kolla min idé om att fotografera nötterna i skålen från vår tid i Stuttgart. Den är av saltglaserat lergods från Westerwald. ?

I lådan fanns ett fint brev från odlaren och instruktion om hur man lagrar nötterna för att behålla den härliga aromen och smaken i flera månader. Oskalade nötter håller färskheten längre. Vi gillar våran ”Walfrid”. Men vi ska knäcka en del och förvara i täta burkar i frysen! Då behåller de sin färska smak väldigt länge!

Här är en intressant liten video om hur de odlar dessa valnötter och hur skörden går till! Den är på ungerska men bilderna talar för sig själva!

Klicka på brevet för att få upp det i läsbar storlek.

Vårt träd Julia Apelsina och bonden Joaquín Gine på gården Hort de Bitem y Xerta nära Tarragona i Spanien har skickat en låda med vackra och goda apelsiner. Dessa är en annan sort än de från El Gordo och passar att få i november! Apelsinerna skördas mindre än en vecka innan leveransen och gården är certifierad och ekologisk.

 Bästa julapelsiner vi någonsin har fått! Lena i skalet och doftar gott! Så trevligt att ta sitt zest-järn och raspa några ”lockar” över maten där det passar! Vardagsmiddagen får genast lite feststämning över sig!

Margareta kunde inte motstå frestelsen att göra några strimlor av kanderade apelsinskal täckt med mörk choklad, det gammaldags julgodiset. Det finns många tips om hur man gör det på You Tube! Jag använde det här, ett enkelt recept av Chef Jacques Pépin. Enkelt att följa och det blev gott!

Klicka på brevet för att få upp det i läsbar storlek!

 

En låda med toskanskt solsken kom precis när den verkliga solen oftast hölls bakom de tunga grå molnen, men den kikade fram när Postnords bil kom med lådan fredagen den 13 december! smile

Den skickades mindre än en vecka innan den kom till vår dörr från Il Bottaccio och dess jordbrukare Luca Guglielmi och vårt adopterade familjeträd PoM i Toscana från området Campiglia Marittima. Buteljerat solsken och med just den arom vi lärt känna oss tycka om, mycket tack vare Zetas Novello i november-december!

Vi tillbringade 2 veckor i Toscana i september 2001 och bodde på en gård inte så långt från denna plats. ”Bo på lantgård” är trevligt! Bonden hade olivträd och viner och vi hyrde enbit av det gamla huset med utgång till trädgård och egen pergola. Inga parkeringsproblem om man bor på landet!

Il Bottacio har grannar som har sådant boende, så man kanske kan hälsa på sitt träd om man vill. smile

Så det var en lyckad och trevlig dag denna fredag den 13, även om det blev grått och regnigt igen några timmar senare.

Här är brevet som låg i lådan, klicka på det för att få upp det i läsbar storlek!

Från Almendras Chirlata, Granada, Spanien, kom en låda den 16 december med de mest ljuvliga mandlar. Oskalade, skalade och mandelmjöl att göra mandelmjölk av t ex.

Klicka på brevet för att få upp det i läsbar storlek.

Årets sista leverans från Crowd farming kom den 20 december med olivolja i bag-in-box och olivkonserver från Ferme des Grétières,  Beauvoisin i södra Frankrike, inte så långt från Nîmes. Nu kan vi ha jämförande olivoljeprovning med oljor från Frankrike och Italien, inklusive Zetas Novello som vi köpt här.

Nu har vi  fått leverans från åtta av våra nio adopterade träd, den sista kommer nästa år.

Klicka på brevet för att få upp det i läsbar storlek.

 ​